Bale House - Suffolk

A Grade II Listed suffolk barn conversion, contemporary detailing contrasting with the C19th timber frame designed to reveal views of the landscape.

The open plan design allows the family the freedom to enjoy the unique form of the existing building while creating smaller scale, cosy living spaces tucked into the aisles and roof spaces of the barn. The design se contrasts contemporary forms and materials against the backdrop of the existing timber structure.

The modular design of spaces stacked and scattered within the generous, existing internal form take inspiration from the barn's original use as a threshing barn for the storage of hay bales. The materials and detailing of the boundaries and forms that define spaces are inspired by the agricultural machinery scattered in the landscape. Views of the forest guide you into the spaces.

We found Sophie's impressive creativity to be matched only by her meticulous professionalism. Throughout the process she engaged with us routinely, listening carefully to our requirements and turning our layman's ideas into fully fledged, highly creative drawings. Sophie was professional and personable. We have no hesitation in recommending Sophie as an architect.
Jim Cameron and Tasha Kosviner, Suffolk