Light House - Putney

Refurbishment and extension to a beautiful period home in Putney with contemporary basement, open plan rear extension and internal remodelling.

Sophie Bates Architects and Zoe Defert Architects have recently completed a complete refurbishment and extension across four floors of living to a Regency style family home, adding 125sqm to the family home. The collaborative approach of the team, as noted below, was key to the success of the design.

The generous basement houses fantastic family spaces - a playroom, media, guest room, gym and steam room that have been bought to life through crisp, contemporary detailing and creative use of light. The quality of basement design and overall site detailing was vital to the realisation of the concept on site. Linear lighting to floors and ceiling guides you past the media room through to the lower basement, which is lit by a ten metre long frameless rooflight.

The ground and upper floors house open plan kitchen and living spaces with views of the garden and bedrooms and bathrooms above. At the top of the house is a loft bedroom and bathroom, completing the five bedroom house. All joinery to the home was designed and detailed by the architects. A careful, considered approach to detailing throughout creates a subtle interplay between light, material contrast and space.


Sophie Bates Architects (SBA) and Zoe Defert Architects (ZDA) collaborated on the project as follows:

- RIBA stage A-D - Concept design and planning approval by ZDA

- RIBA stage E-H -Detailed design - Basement design detailing by SBA. Ground and upper floors, kitchen and bathrooms design and project management by ZDA

- RIBA stage J-L - Construction to completion. Site Architect, project management and site detailing by SBA

- Contractors- GMS Building Services, Structural Engineer- Structure Workshop, Lighting Designers- LightIQ, Audio Visual- LightouchAV

The house really looks amazing you did a great job thank you
Private client, The Light House, Putney
Project Information
Location: Putney, London
Price: undisclosed
Client: James and Joelle