A Publisher’s House - London

Conversion and extension of a five storey listed town house in the heart of London for a publisher.

Sophie Bates Architects won an invited competition to design the conversion of a Grade II Listed Georgian Town house. Detailed historical studies inspired the contemporary extensions to the home – a roof terrace nestles between the roof pitch - it's stair designed to filter light to different areas of the living room throughout the day. New links made of brass, stone, copper mesh, walnut veneers, mirror and glass are subtly detailed to create a series of connections through the house, with unexpected views and lighting to draw you through the spaces. Sliding walls house an art collection providing cosy, private spaces when on view. Living spaces filter off three courtyards - reinstating herb, vegetable and more formal garden spaces to enjoy.

The complexities of the brief and programme requirements, along with the need to respect the existing building form will result in a three phased conversion over the next four years to create four residential homes each with contemporary and original features.

The project is a collaboration between Sophie Bates Architects and Nissanke Jones. The design team are historic buildings consultants Alan Baxter Associates, structural engineer BTA and quantity surveyors Appleyard and Trew.