Richmond - Park road refurbishment and extension

For Ross and Carolyn being able to enjoy their stunning Richmond townhouse and ensure it was fully accessible for years to come was a fantastic design challenge. The existing house is split over four storeys, set in a beautiful garden with Carolyn’s studio in the garden.  The house was built in 1860 and has beautiful proportions with a dutch gable and bay windows to the front and rear.

Introducing a lift to the rear required careful space planning and detailing to maintain the existing period proportions and features.  To the upper floor the bathroom was reconfigured and a rooflight over the stairs more lights the hall below.  Reconfiguring of services and providing an intercom system improves  day to day living.

The light weight garden room extension was created to slot under the bay, to form a roof terrace from the well proportioned living room, while the external glass frameless balustrade and low lying rooflight allow views from the interior to the garden.

Below in the new garden room the large rooflight floods the north facing room with light, its angled form echoing the bay above by gently folding the roof plane into it’s form. The sliding doors, translucent blinds and open shelf joinery create layers to frame the stepped garden beyond.

The exterior of the extension is framed in pale limestone, resonating the form of the original render surround to the bay above.

Sophie Bates Architeccts Richmond Extension 7143LR.jpgSophie Bates Architects Richmond Extension 8786.jpgSophie Bates Architects Richmond Extension 8074.jpgSophie Bates Architeccts Richmond Extension 7142LR.jpgSophie Bates Architeccts Richmond Extension 7352LR.jpgSophie Bates Architects Richmond house 9302jpg.jpg