Ewhurst new build - Surrey

Planning permission was recently granted for our new build, 400 sqm, contemporary home, set in a conservation area neighbouring the Surrey Hills. A collection of timber, flint and glass low lying forms create this exciting family home.

Set in rolling Surrey countryside within a generous plot, a contemporary, unique house has been designed to respond to the site’s history and surroundings.  This family house is set back from the village green and is significantly larger than the house it replaces. It’s 400sqm only reveals itself once you step into the plot with the sloping site concealing the larger living spaces from public view.

 The siting of the house has been carefully considered stepping down into the site with a u-shaped plan creating privacy to the to the undulating courtyard which spills into the garden beyond.  The horizontal layering of the building is inspired by the nearby landscape, with it’s dense clay and strata’s visible on the road to Shere.  Flint, timber, steel and brick make up the natural palette of materials, with contrasting forms recessed and overlapping to create interesting spaces to the interior. 

The site has a rich history.  In nearby in Somersby was a glass works where tudor glass with it’s crystalline, angled form was manufactured.  A number of old bottles were found buried on the site, inspiring the idea of a fractured plan that pulls and pushes the building form to create an angular plan with spaces between.  The staggered and angled juxtaposition of spaces curate the journey through the building and create contrasting views out to the landscape. 

 In the past the surrounding, dense woodlands was used to supply the charcoal industry.   It is this grey colour along with the vertical emphasis of the woodland with glimpses of sunlight that influenced the design of the vertical timber cladding and columns to the elevation. 

Central to the plan is the entrance, dining and kitchen area which is protected to either side of this space by a secluded guest wing  and to the other side the kids’s playroom stepping down to the high ceiling of the living room with bedrooms behind.  A light filled stair well and double height space draws you from the hall to the first floor where the master suite with it’s terraces commands key views of the woodland.   Key living areas are open plan separated often by changes in level or joinery rather than solid walls. The layering of solid and glass to the elevation creates overhangs and shadows to the façade and forms smaller spaces with their own connections to the landscape

"..by designing and getting permission for the only new modern house in the whole of the Ewhurst as far as I know and one of just a handful in the area...your quite confidence had us daring to believe, your clever design and hard work paid off. I think the planners can see your vision, arguments and I agree with them."
Charles and Amy
Project Information
Location: Surrey
Price: confidential
Client: Charles and Amy