ORCHARD HOUSE

Backing onto Richmond Park, a 1980's home has been reconfigured to create a sustainable, highly insulated, light filled home.

Overlooking Richmond Park to the north and with the A3 in close proximity to the south, Orchard house has a unique setting requiring a unique design solution to maximise the connection to the garden and park beyond and provide privacy and acoustic seperation from the road.  The main living areas are set back behind a courtyard, providing solice and calm from the noisy road .  The front door opens onto the living space, with views to the garden orientating the layout of the space.  The open plan living, dining and kitchen area are in a L shape, with a vaulted roof over the living space and 4m wide northlight.  This configuration allows for light without overheating and a connection to the garden and sky from every space.  

Every effort was made to reuse where possible and the existing slab and walls were kept where feasible and have been highly insulated.  OVerhead a green roof (photos to follow) adds further insulation and biodiversity.  The existing cavity walls to the original house have been insulated also and the house is heated by an air source heat pump powered by solar panels.  There is also a mechanical ventilation system to provide fresh air without loosing heat, and to keep any fumes and noise from the main road out.

The heart of the home is a beautifully crafted oak kitchen with stone worktop. Lighting as always is very important and has been integrated throughout to provide contrasting atmospheres throughout the day.  Upstairs is a new office, with glass doors and balcony overlooking the courtyard and green roof.

More photos to follow shortly on completion.

Sophie went above and beyond for every step of our building works. A master of light. In the daytime our house is awash with daylight but in the evening we have all the little nuances to create a great atmosphere. Our house is absolutely perfect for us.
Kris
Project Information
Location: Kingston, Coombe - Surrey.
Client: Alex and Asli