Teddington - Eaves house

Not all lofts are made equal! Seeing our Teddington project come to life over the last few months has been a really exciting process.  The existing house had a tiny bedroom and bathroom in the eaves.  By taking off the whole roof and lifting the eaves line up, the extension provides 107sqm to the second floor and provide Stephen and Danni’s family with a dynamic, light filled home.  

Three zinc dormers not only add floor space and focus to the rooms, the largest at 4m wide frames views out to the garden, provides shelter and shading through it’s overhang and houses a window seat to enjoy the landscape from.  

The bathroom sits partly in the smallest dormer and partly in the eaves.  The angles walls play with the volume further and the two roof lights, one perfectly sizes to suit the shower fill the space with light.  

The last element to the design to arrive on site will be the water cut steel stair with open oak treads. The stair sits under a large rectangular rooflight that allows light to flow down into the hall below and stack ventilation to draw warm air out the house in summer.

As part of the project we are insulating the existing external walls throughout, re roofing the rear extension with a crisp zinc roof and improving the acoustic performance of their home.

Sophie Bates Architects timber interior LR.jpgSophie Bates Architects Teddington extension house 9346.jpgSophie Bates Architects Teddington zinc house 9351.jpg026 steel open tread stair Sophie Bates Architects eaves house.jpg